fbpx

Orașele Subterane din Cappadocia

Unele din cele mai interesante caracteristici ale zonei Cappadocia sunt orașele subterane. Câte orașe subterane sunt in Cappadocia? Până în prezent, au fost găsite aproximativ 40 de orașe subterane, dar doar șase dintre acestea au fost deschise pentru vizitare. Încă nu știe câte orașe subterane există în Cappadocia. Unii spun că există câte unul pentru fiecare sat și așezare din regiune, dar cu siguranță nu toate locațiile pot fi descrise ca orașe. Orașele subterane bine cunoscute din zona Cappadocia sunt orașul subteran Tatlarin, Orașul subteran Derinkuyu, Orașul subteran Ozkonak, orașul subteran al orașului Mazi, orașul subteran Kaymakli și orașul subteran Gaziemir.

 

În ce perioadă au fost săpate și cât timp au fost folosite?

Se pare că orașele subterane ale Cappadociei au fost construite, sau mai bine zis săpate în perioade foarte diferite de timp
De exemplu, Kaymakli, al cărui vechi nume era Enegup, a fost săpat în roca vulcanică moale de către frigieni, o populație indo-europeană care a dominat Anatolia timp de 5 secole, din secolul 12 î.e.n până în sec. 7 î.e.n. Aceștia erau urmași ai nemurilor trace din zona Balcanilor și/sau Dunării ce au migrat spre această parte a Turciei de astăzi fiind avantajați de vidul demografic lăsat în urmă de prăbusirea organizării statale hittite (http://adevaruldespredaci.ro/2012/08/frigienii-fratii-anatolieni-ai-dacilor/)
În perioada imperiului Roman, când limba frigiana a murit lăsând fiind înlocuită de greacă, cu care era înrudită, locuitorii din zonaă, acum creștini, au lărgit încăperile, adăugând capele și inscripții. În perioada bizantină orașul subterna Kaymakli a fost folosit de locuitori ca protecție împotriva arabilor musulmani în timpul războaielor Arabe-bizantine (780-1180)
Orasul a fost folosit apoi de locuitori pentru a se proteja de incursiunile hoardelor Mongole ale lui Timur Lenk, in secolul al 14-lea

Câți oameni puteau adaposti?

Dacă veți merge intr-un circuit în Cappadocia nu trebuie să vă lăsați păcăliți de lungimea vizitei la unul din orașele subterane, precum Kaymakli. Deși vizita durează între o oră și două ore, să nu uităm că doar 4 dintre cele 8 niveluri are orasului sunt deschise spre vizitare. Arheologii estimează că acesta putea adăposti între 3500 și 5000 de oameni
Derinkuyu, de exemplu, putea adaposti până la 20 000 de oameni. Dar Kaymakli și Derinkuyu erau conectate prin tuneluri subterane lungi de 10 km.

Ce se afla în orașele subterane? Cum erau organizate?

Pe lângă locuințe, un oraș precum Kaymakli avea stabilimente, depozite de alimente, pivnițe, depozite de vin, biserici, capele, bucătării. Deasemenea, se aflau canale de aerisire, hornuri, scări prin care se facea legătura între niveluri.
De obicei nivelurile aveau un rol bine determinat. Continuând cu exemplul Kaymakli, la primul nivel se adăopsteau animalele, deoarece era foart dificil ca acestea să fie coborâte la nivelurile inferioare.
La al doilea nivel se afla o biserică, o piatră de botez, dar si cimitirul.
Al treilea nivel, mai mare decât celelalte, conținea depozitele de vin, făină, mălai.
Al patrulea nivel adăpostea depozite imense. Scările care coborau aici erau foarte inguste, pentru a face foarte grey accesul eventualilor inamici care ar fi ajuns până aici.