fbpx

Hornurile de poveste din Cappadocia

Cappadocia este faimoasă pentru multe elemente naturale, istoria bogată, misterioasele case și biserici săpate în piatră ale troglodiților.

Printre elementele naturale cele mai impresionante se află turnurile cu aspect de hornuri ale caselor din povești cu zâne. Poate le-ați văzut pe Internet, în emisiuni televizate sau în pliantele de prezentare a Cappadociei. Unii au comparat peisajul Cappadociei cu un tablou al lui Salvador Dali. Dar știti cum s-au format aceste formațiuni stâncoase care au facut din Cappadocia una dintre destinatiile cele mai cunoscute din Turcia?
Hornurile Cappadociei au apărut în urma unui proces geologic început în urmă cu milioane de ani. Erupțiile vulcanului Erciyes (3916 m) au acoperit întreaga zonă în cenușa vulcanică, care apoi s-a solidificat devenind o rocă moale cunoscută sub numele de tuf vulcanic. Peste acesta s-a depus un strat de bazalt, o rocă mai tare. Prin acțiunea factorilor de eroziune, apa și vântul, tuful vulcanic s-a măcinat, astfel încât doar roca mai tare, bazaltul de deasupra, a rămas ca acoperiș și strat de protecție, formând aceste celebre hornuri cu înălțimi de până la 40 de metri.

Cele mai cunoscute locuri și formațiuni geologice din Cappadocia sunt:

Valea Călugărilor (Pașabag), numită așa deoarece „hornurile” seamănă aici cu niște călugări cu glugă,

Hornurile din Pașabag, Cappadocia
Hornurile Zânelor în Pașabag, Cappadocia
Valea Calugarilor
Valea Calugarilor

Rocile din Göreme, unde creștinii au săpat orașe subterane in roca vulcanică.

Goreme, in apropierea muzeului
Goreme, Turcia
Formațiuni geologice de erodare în Goreme, Turcia

În Valea Devrent nu numai hornurile din Cappadocia impresioneză, ci și alte formațiuni geologice, cu forme asemănătoare unor animale cunoscute: cămila, melcul, focile, dar şi prințesele.

 

Valea Devrent, Turcia, Cappadocia
Camila din Valea Devrent, Turcia, Cappadocia
Valea Devrent, Turcia, Cappadocia
Valea Devrent, Turcia, Cappadocia
Valea Devrent
Roci in Valea Devrent, Cappadocia

Valea Roz si Valea Roșie, nume datorat culorii rocii de aici,

Valea Dragostei, Cappadocia
Formatiuni stâncoase în Cappadocia

Alte hornuri se găsesc în Valea Dragostei (Love Valley), al carei nume se datorează…hmm, mai bine vă lăsăm să descoperiți singuri de ce se numește așa, și dacă vă dați seama ne puteți scrie pe pagina de facebook.

Valea Dragostei, Cappadocia
Valea Dragostei, Cappadocia

 

Plimbare prin Valea Dragostei, Goreme