fbpx
Cu bicicleta prin sudul insulei Tenerife

Cum pregătesc tura cu bicicleta?

Cum pregătesc tura cu bicicleta? Ce trebuie să știu înainte de a pleca într-o tură pe două roți?

Cu siguranță ți-ai pus întrebarea asta de mai multe ori până acum. Fie că ești începător sau ai deja experiență pe bicicletă, oricât de bine organizat ai fi, tot ai uitat ceva, cel puțin o dată. Nu te descuraja, și noi am uitat. Și nu o singură dată. Și fiindcă din greșeli se învață, ne-am gândit că n-ar strica să împărtășim și cu tine câteva sfaturi legate de cum pregătești tura cu bicicleta.

Cum pregătesc tura cu bicicleta înainte de a pleca de acasă?

În primul rând, trebuie să știi unde vei merge. Fă-ți un plan, documentează-te pe internet, fă o simulare de traseu pe site-urile specializate sau verifică dacă există deja traseul creat de altcineva. Site-ul Bikemap este extrem de util pentru planificarea unei ture. El conține informații despre distanțe, diferențe de nivel, poze, precum și alte detalii ce te pot ajuta. Aruncă un ochi pe traseele create de noi și fă-ți o idee despre cum te poți folosi de ele. Ba chiar poți crea tu o rută folosindu-te de instrumentele puse la dispoziție. Dacă nu te descurci, contactează-ne și te ajutăm noi 🙂

Cum pregătesc tura cu bicicleta - alegerea traseului

Odată stabilită ruta, fie că vorbim de o tură de câteva ore sau de câteva zile, este necesar să știi dacă o poți duce la capăt. Autoevaluează-te; e bine să știi cât te țin puterile și cât poți pedala. Dacă ești în regulă cu toate astea, treci la bicicletă. Ai tipul de bicicletă potrivit pentru traseu? Nu poți merge cu o cursieră pe cărări de munte, accidentate și nici cu un mountain bike pe trasee de 200+ kilometri pe zi, pe șosea. Bine, teoretic poți merge dar o cursieră e mai utilă pe distanțe lungi.

Odată ce ai realizat că ai bicicleta potrivită, felicitări! Ești pe drumul cel bun! Poți trece la pregătirea bagajului.

Ce iau cu mine în tura cu bicicleta?

Asta depinde foarte mult de distanța parcursă și de locul pe unde vrei să te dai. Dacă pleci pentru o tură scurtă, de câteva ore, în apropiere, poți pleca și fără rucsac, dacă crezi că reziști fără mâncare. Dar măcar un baton dulce sau o banană n-ar strica. Apa este foarte importantă, de asemenea. Dacă n-ai chef de rucsac, ia-ți măcar un bidon de bicicletă pe care-l poți pune în suportul de cadru.

Sfat util: Pe perioada verii, când e foarte cald afară și nu vrei să ți se încălzească apa din bidon, pune-o în congelator seara. Apa va îngheța iar în perioada turei, gheața se va topi treptat, asigurându-ți apă rece și bună timp de câteva ore. Atenție dacă folosești bidon de plastic clasic, cu capac care se răsucește. E posibil să explodeze din cauza înghețului. Lasă un pic deschis capacul și pune bidonul în picioare.

Ce ai putea să mai iei cu tine în cazul în care pleci pentru o zi întreagă? În primul rând, un rucsac de o zi. Aici poți pune mâncarea, ciocolată sau dulciuri care-ți dau energie, banane, fructe uscate, alune, nuci etc. Apoi, n-ar fi rău să strecori înăuntru și cele necesare reparării bicicletei în caz de nevoie: kit de pană, pompă, leviere, petice, multitool. Găsești astfel de scule accesibile ca preț la Decathlon sau în magazinele specializate, dacă vrei ceva mult mai de calitate. Din experiența proprie, dacă nu mergi sute de kilometri pe săptămână, e suficient și un set mic de imbusuri de 20 de lei. Asigură-te că ai totuși tot ce-ți trebuie pentru eventualele reperații ale bicicletei. N-ar strica să mai iei cu tine și un quick-link (za conectare rapidă) pentru lanț și o presă de lanț. Nu știi niciodată când vei avea nevoie de ele, mai ales că-s destul de ușoare.

Cu bicicleta prin sudul insulei Tenerife

Ia în rucsac și un spray cu piper, pentru acele situații deloc plăcute și din ce în ce mai dese, când dai de câini agresivi, mai ales cei de la stâne. Se găsesc diverse tipuri de spray, de la 25 la 100+ lei. Alege ceva cu rază de acțiune cât mai mare, nu cele cu jet dispersat, că riști ca vântul să-ți dea în față sprayul și nu e deloc plăcut 🙂 Dacă nu vrei să iei spray, alege un dispozitiv cu ultrasunete împotriva patrupedelor dar nu garantăm că funcționează la toți câinii.

Nu uita să iei la tine și actele de identitate și niște bani cash, ochelari de soare și probabil cel mai important lucru: casca. Nu pleca de acasă fără a purta casca de protecție. Nu e obligatorie însă îți poate salva viața. Scuzele de genul ”Nu port cască fiindcă mi-e cald cu ea”, ”Nu port cască fiindcă arăt ridicol cu ea” șamd nu funcționează. Dacă arăți ridicol cu ea pe cap, gândește-te cum ai arăta dacă ai rămâne paralizat în urma unui accident pe bicicletă în care n-ai purtat cască și te-ai lovit la cap.

Ce haine să aleg pentru tura cu bicicleta?

Regula de bază la îmbrăcămintea pentru mersul pe bicicletă este să eviți bumbacul. Acesta absoarbe transpirația și se va lipi de piele, ducând la disconfort, mirosuri neplăcute și-ți va strica tura. Dacă dispui de un buget redus, Decathlon te ajută iar. Caută la raioanele de ciclism sau de îmbrăcăminte de munte, de alergare, tricouri din poliester. Prețurile încep de la 20 de lei și se duc spre câteva sute, dacă vorbim de producători renumiți gen Columbia, North Face etc. Ca idee, chiar și un tricou ieftin de poliester va fi mult mai bun decât unul de bumbac.

Cum pregătesc tura cu bicicleta - îmbrăcăminte

În privința pantalonilor, există două tabere: cei care susțin pantalonii cu bazon (cu burete) și cei anti-lycra (pantaloni normali). Există de mult timp pe piață pantaloni de ciclism cu burete care protejează zonele sensibile, atât pentru bărbați cât și pentru femei. Confortul este ridicat dar depinde și de tipul buretelui. Dacă nu-ți place cum îți stă, poți alege chiloți cu burete care se poată sub pantalonii normali. Asta e alegerea ideală dacă nu-ți place îmbrăcămintea strâmtă. Ca idee, nu purta niciodată blugi pe bicicletă, mai ales într-o tură lungă. Nu are rost să intrăm în detalii, vei ști de ce. La fel, evită pantalonii care au turul prea larg. Îi vei murdări de lanț sau îi vei rupe la un moment dat.

Ca și încălțăminte, alege una cu talpă cât mai rigidă, pentru un confort sporit. Există încălțăminte specială pentru ciclism, care permite atașarea unei plăcuțe pentru pedale tip SPD sau Look. Dacă știi ce sunt astea, nu e nevoie să intrăm în detalii. Dacă nu, îți zicem noi, pe scurt. Pedalele tip SPD sau Look sunt pedale speciale în care poți fixa piciorul, pentru o eficiență mult sporită la pedalat. Mulțumită lor, nu doar împingi în pedale dar și tragi de ele în sus, reducând oboseala picioarelor și permițându-ți să mergi mai eficient.

Cum pregătesc tura cu bicicleta – verificarea bicicletei

Verifică să ai frânele în regulă, cauciucurile umflate la presiunea optimă pentru tipul de teren pe care vei merge, lanțul să fie lubrifiat corect și bicicleta să funcționeze fără probleme.

Sfat util: Uită de poveștile legate de lubrifierea cu ulei de gătit, de măsline, ulei ars sau slănină. Folosește doar produse speciale pentru bicicletă, începând de la degresant și până la ulei de lanț. Un lanț întreținut bine va rezista mai mult timp.

Verifică să fie ghidonul drept, șaua la înălțimea corectă, manetele de frână, roțile să n-aibă opturi iar dacă pleci și crezi că te vei întoarce pe întuneric, nu uita de lumini față-spate și de îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante. Vesta reflectorizantă nu este obligatorie dar e bine să fii cât mai vizibil în trafic, mai ales pe timpul serii.

Și dacă tot suntem la legislație, e bine să știți că nu aveți voie cu bicicleta pe autostrăzi și pe secțiunile unde acest lucru este interzis. De asemenea, copiii care nu au împlicit vârsta de 14 ani nu pot circula pe drumuri publice, nici măcar însoțiți de adulți.

Dacă toate astea-s în regulă, ia-ți rucsacul sau bagajele, asigură-te că n-ai băut alcool și n-ai luat substanțe interzise înainte de a circula pe drumurile publice și dă-i bătaie. N-ar strica să spui cuiva traseul pe care intenționezi să mergi.

Ai bateria încărcată la telefon? Atunci…

Îți dorim vânt din spate!