fbpx
Satul Masca din Tenerife

Ce să faci în Tenerife?

Primele lucruri care ne vin în minte atunci când ne gândim la Tenerife sunt soarele și plaja. Însă această insulă din arhipelagul Canare ascunde secrete nebănuite, potrivite pentru amatorii de vacanțe active.

Insula Tenerife și vulcanul Teide văzute din avion
Insula Tenerife și vulcanul Teide văzute din avion

Trasee de bicicletă în Tenerife

În primul rând trebuie menționat că Tenerife este un mic paradis al bicicliștilor, beneficiind de drumuri excelente pentru pedalat și de condiții de climă perfecte pentru această activitate. Renumiți sportivi aleg să se antreneze aici, atrași de peisajele superbe și de drumurile care te duc de la nivelul oceanului până la aproape 2400 de metri altitudine, la baza vulcanului Teide.

Biciclist la baza vulcanului Teide
Biciclist la baza vulcanului Teide

Practic, puteți pleca într-o tură pe biciclete de la nivelul oceanului și în câteva ore puteți ajunge mai sus decât pe orice drum din România, pe o șosea impecabilă și fără grija traficului auto. De ce? Pentru că în Tenerife, bicicliștii sunt foarte respectați de către șoferi.

Cu bicicleta prin sudul insulei

Puteți alege rutele mai însorite din sudul insulei, cu plecare din zona Los Cristianos sau Costa Adeje. De altfel, această zonă este indicată dacă vreți să petreceți și ceva timp la plajă. Dacă vă gândiți că traseele sunt ușoare vă înșelați. Veți urca încontinuu aproape 50 de kilometri, fără nici măcar 100 de metri de coborâre sau drum drept. Iar vântul din față nu vă va face ascensiunea mai ușoară, ba dimpotrivă.

Cu bicicleta prin sudul insulei Tenerife
Cu bicicleta prin sudul insulei Tenerife

Dacă vă place să mergeți cu bicicleta pe drumuri din munți, cu serpentine și urcări și coborâri spectaculoase, vă recomandăm să pedalați pe TF 436, între Santiago del Teide și Buenavista del Norte. Acest drum trece prin satul Masca, aflat în inima munților Teno. Localitatea a fost izolată complet până în 1991, când a fost deschisă această șosea. Drumul pe aici este foarte îngust și e nevoie de atenție maximă, atât ca șofer cât și ca biciclist. Dar peisajele merită toată osteneala, credeți-ne pe cuvânt. Continuându-vă drumul spre Buenavista del Norte, veți fi întâmpinați de o priveliște spectaculoasă asupra întregii văi și veți pedala printre plantațiile de banane – ”platanos” – așa cum le zic localnicii dar și printre exemplare uriașe de agave și cactuși cu fructe multicolore.

Șosea prin munții Teno, satul Masca
Șosea prin munții Teno, satul Masca

Pedalând prin nord

Munții Anaga din Tenerife

O altă zonă preferată de bicicliști este nordul insulei Tenerife, în zona munților Anaga. Aici, peisajul este cu totul altfel față de sud. Predomină pădurile și vegetația luxuriantă, este mai răcoare și s-ar putea să mai și plouă din când în când. Dar drumurile și priveliștile sunt la fel de spectaculoase. TF 12 este o șosea care merită parcursă pe biciclete măcar o dată în viață. Iar ca recompensă pentru efort, vă puteți relaxa pe superba plajă Las Teresitas, formată cu nisip auriu adus din Africa.

De altfel, toată insula este împânzită cu șosele și drumuri impecabile, perfecte pentru amatorii de ciclism de șosea. Dacă sunteți amatori de mountain bike, există de asemenea numeroase trasee accesibile tuturor.

Trasee de drumeție în Tenerife

Pe lângă multitudinea de trasee de bicicletă, Tenerife beneficiază și de o mulțime de poteci turistice pentru toate nivelurile, bine marcate și întreținute, numai bune pentru a fi descoperite de amatorii de drumeții.

Una din cele mai cunoscute astfel de trasee de drumeție este cel intitulat ”Barranco del Masca”. Din nefericire, în 2018, traseul a fost închis din cauza unui incident nefericit dar sunt șanse ca în martie-aprilie 2019 acesta să fie redeschis.

Satul Masca din Tenerife
Satul Masca din Tenerife

De asemenea, Barranco del Infierno este un alt traseu care merită parcurs și este accesibil chiar și celor cu mai puțină experiență, spre deosebire de cel de la Masca.

Traseul Barranco del Infierno din Tenerife
Traseul Barranco del Infierno din Tenerife

Pe lângă acestea, Tenerife este înțesat cu trasee turistice foarte bine marcate și amenajate iar dacă vreți să le descoperiți vă recomandăm să apelați la serviciile unui ghid sau să vă procurați o hartă.

Alte activități în Tenerife

Iar dacă vreți ceva mai altfel, în micuța insulă puteți practica și canyoning sau scufundări sau puteți merge cu barca la observarea balenelor și a delfinilor. Iar la final vă puteți relaxa stând la plajă, indiferent de anotimp, fiindcă temperaturile medii din Tenerife variază de la 17 grade iarna la 24-25 grade vara. Dacă alegeți totuși zona nordică, nu uitați să vă băgați în bagaj și o pelerină.

Recomandări pentru urcarea pe vulcanul Teide

Iar dacă vreți să urcați pe Teide, țineți cont că diminețile de iarnă pot fi foarte friguroase aici și puteți găsi chiar zăpadă. Noi am avut parte de -8 grade la primele ore ale zilei, chiar înainte ca soarele să încălzească platoul aflat la înălțime. Și dacă vă încumetați să urcați pe vulcan, luați serios în seamă efectele răului de înălțime. Teide are 3718 metri iar de la altitudinea de 3000 de metri în sus e bine să nu riscați dacă simțiți că vă e rău. De asemenea, dacă vreți să urcați până în vârf, trebuie să știți că e nevoie să obțineți permisiunea autorităților pentru a face acest lucru. Procedura de obținere a permisului nu e grea dar trebuie făcută din timp pentru că locurile sunt limitate.

Vulcanul Teide din Tenerife

Iar dacă vreți să ajungeți sus alegând calea mai ușoară, aveți la dispoziție o telecabină care vă duce în 8 minute de la 2356 metri altitudine la 3555 metri altitudine. Nu ignorați simptomele răului de altitudine nici dacă alegeți această variantă.