fbpx

Aventura marocană: Ziua 5, Cheile Dades-Cheile Todra-Erfoud-Merzouga-Tabăra de corturi din deșert

Astăzi, ziua a 5-a a aventurii noastre în Maroc, ne îndreptăm spre deșert, peisajul se schimbă. La ora 8:00 luăm micul dejun, ne luăm la revedere de la gazdele noastre de la riadul Babylon Dades și ne îmbarcăm în microbuz. Ne reîntoarcem în Cheile Dades pentru încă o porție de fotografii. Am putut admira și fotografia “Transfăgărășanul” din Maroc.Dades GorgeZiua începea bine și eram deja foarte fericiți de ce vedeam, nu bănuiam însă ce ne așteaptă. Ne oprim într-o zonă deosebită: Degetele Maimuței (Monkey Fingers), formațiuni geologice impresionante, parcă modelate în plastilină de un copil jucăuș. Era greu de crezut că suntem chiar acolo, în fața lor.

Monkey Fingers

Știam că vom ajunge curând în Cheile Todra dar nu știam ce ne așteaptă acolo. Am rămas muți de uimire….pereți impunători, aici fiind o zonă foarte bună de cățărare.  M-am simțit ca un pitic într-o lume a uriașilor.

Todra GorgeAm fi vrut să mai rămânem, dar avem drum lung până în deșert, așa că ne despărțim cu părere de rău de Cheile Todra și pornim spre Erfoud pentru a vedea cum se procesează fosilele și cum le putem avea în casă de la măsuțe de cafea și chiuvete până la simple farfurii sau pandantive.

fosilles fosilles-erfoud

Pe drum spre Erfoud ne oprim în satul Malaab unde ne “transformăm” în berberi, ne cumpărăm eșarfe pentru turban și ne pictăm pe mână cu henna.

berberihenna picture

După-amiaza ajungem la deșertul Merzouga, ne suim pe cămile (de fapt pe dromaderi) și pornim spre tabăra de corturi unde vom înnopta. Plimbarea pe cămile este o experiență inedită, o experiență ce nu poate fi povestită, trebuie încercată. Apusul văzut de pe cămile, liniștea deplină din deșert și cerul plin de stele te fac să uiți de orice altceva.

desert Merzouga

Ziua se încheie la tabăra de corturi din deșert cu cina cu tajine, muzică berberă dar și românească și povești până târziu în noapte.