Via ferrata și trekking în Dolomiți

Pentru vara 2017 vă propunem o tură în munții Dolomiți, în Tirolul italian, unii dintre cei mai frumoși munți ai lumii. Veți avea parte de trasee de via ferrata, rute de trekking, vizitarea unor tuneluri din Primul Război Mondial, veți admira lacuri alpine ascunse în munți şi trasee de alpinism clasic celebre în toată lumea!

Programul este organizat împreună cu ghizii Summits’ Experts.

Perioada: 8-14 iulie 2017

[wptab name=’Program turistic’]

Ziua 1 (8 iulie): București-Nagykanisza

Deplasare de la Bucuresti la Nagykanisza, în Ungaria (cca. 1100 km). Cazare la pensiune în Nagykanisza.

Ziua 2 (9 iulie): Nagykanisza-Carbonin

Deplasare de la Nagykanisza spre Tirolul austriac în zona Lienz (cca. 500km), unde este întâlnirea cu ghizii, în cursul după-amiezii. De aici tot grupul se va deplasa către hotelul din Italia, zona Dobbiaco-Cortina d’ Ampezzo. În această seara pregătim echipamentul pentru a doua zi și facem un scurt instructaj tehnic cu privire la zilele de ascensiune. Cazare la hotel in Italia, zona Carbonin.

Ziua 3 (10 iulie): Cortina d'Ampezzo-Passo di Falzareggo-Rifugio Lagazuoi

Mic dejun. După ce vom servi micul dejun ne vom deplasa cu mașinile în Cortina d’ Ampezzo, depășim celebra stațiune alpină cu vilele sale cochete și ne oprim în Passo di Falzareggo, circa 2105 m altit. Vom lăsa mașinile într-o parcare amenajată și de aici vom urca până la Rifugio Lagazuoi, sus, în creasta muntelui, la cota 2752 m. Vom aborda o rută printr-o succesiune de tuneluri ascunse în munte, săpate de trupele de vânători de munte italieni și austrieci, care și-au disputat supremația asupra acestei văi alpine, în timpul Primului Război Mondial.

Pentru cei care nu se simt confortabil în interiorul muntelui, se poate adopta o rută alternativă către creastă, pe așa-numitul “Drum al Kaiserjagger-ilor”- drumul vânătorilor de munte din Primul Război Mondial. De sus, de la cota 2752 m vom putea admira o panoramă extraordinară a lanţului muntos al Dolomiţilor, având în prim-plan vârful Marmolada, 3342m, cel mai înalt vârf.

Ne reîntoarcem la baza muntelui, în parcarea unde am lăsat maşinile, urmând să ajungem jos după circa 2-3 ore, pe o potecă alpină ce ne aminteşte de Piatra Craiului, cu uşoare pasaje de descăţărare, poduri suspendate şi peisaje ametitoare.

Durata dus-întors: 6-7 ore

Dificultate: medie; vom avea de urcat şi de coborât cca. 700m diferenţă de nivel. La întoarcere, dacă mai avem timp şi încă nu s-a înserat, vom face o scurtă plimbare prin staţiunea Cortina d’ Ampezzo, înainte de a ne întoarce la hotel.

Cazare la hotel în Italia, zona Carbonin.

Ziua 4 (11 iulie): Carbonin-Passo Pordoi

Servim micul dejun şi ne pregătim să luam calea muntelui. Ne vom deplasa cu maşinile în Passo Pordoi, 2239m altit., loc încărcat de istorie, unde în urmă cu un secol s-au purtat lupte grele între vânătorii de munte italieni şi austrieci în Primul Razboi Mondial. Aici vom aborda o rută de via ferrata şi ne vom delecta cu verticalele pereţilor celui mai înalt vârf al zonei, Piz Boe, 3152m altit.

Vom alege la faţa locului un traseu cu grad de dificultate uşor spre mediu, aşa încât să ne obişnuim cu cerinţele parcurgerii în siguranţă a unui traseu alpin de via ferrata. Vom învăţa cum să ne căţărăm în siguranţă, cum să ne asigurăm, care este echipamentul necesar, cum ne protejăm de lovituri şi ce ar trebui să evităm să facem într-o astfel de tură aşa încât să ne bucurăm de munte! Vom avea grijă să ne luăm la noi câteva sandvişuri pentru a servi prânzul sus pe munte.

Durata: 6-7 ore

Dificultate: uşor spre mediu.

Seara ne întoarcem la hotel.  Cazare la hotel în Italia, zona Carbonin.

Ziua 5 (12 iulie):Carbonin-Tre Cime di Lavaredo

Servim  micul dejun şi apoi ne îndreptăm cu maşina către Parcul Naţional Tre Cime di Lavaredo. Pentru a intra în parc va trebui sa achităm o taxa de circa 20 de euro/maşină. Vom ajunge la refugiul Auronzo, cota 2333m de unde pleacă majoritatea rutelor de trekking şi via ferrata din această zonă.

În funcţie de condiţia fizică şi pregătirea tehnică a participanţilor putem opta pentru una din următoarele două rute:

 1. Varianta pe care o propunem pentru turiştii mai experimentaţi este traseul de via ferrata “Tore di Toblino“, catalogat drept unul mediu ca dificultate.

Vom lua calea muntelui, urmând să ajungem pe un traseu de trekking  la baza lui Torre di Toblin, munte situat lângă refugiul Antonio Locatelli, 2450m altit. dupa circa 1,5 ore de mers susţinut. Vom putea admira frumoasele lacuri glaciare care înconjoară munţii din aceasta zonă a parcului Tre Cime di Lavaredo.

Ajunşi la poalele muntelui Torre di Toblino ne echipăm de via ferrata şi urcăm unul dintre turnurile muntelui pe un traseu impresionant, vertical, asigurat însă bine cu scări şi cabluri în punctele cheie, clasificat ca mediu. Traseul este unul expus, dar vom avea parte de privelişti excepţionale către pereţii din Tre Cime di Lavaredo. Ajungem în vârful Torre di Toblino, altit. 2617m, facem fotografii iar apoi coborâm către baza muntelui pe un traseu mai lejer, bine asigurat.

Durata traseu combinat trekking şi via ferrata: 4-5 ore

Dificultate: trekking uşor combinat cu via ferrata de dificultate medie

2. Pentru cei mai putin experimentaţi propunem un traseu de circa 4 ore în jurul muntelui Tre Cime di Lavaredo, traseu în care veţi fi însoţişi de unul dintre ghizi. Traseul ne oferă posibilitatea de a admira privelişti excepţionale în jurul celor trei Cime, vârfurile celebre ale Dolomiţilor, vârfuri care au fost urcate de alpinişti de elită.

Primul căţărător care a urcat Cima Grande a fost austriacul Paul Grohmann, ghidat de Franz Innerkofler şi Peter Salcher, cu mai bine de un veac în urmă. Căţărători precum Hans Dulfer, Riccardo Cassin sau Emilio Comici au deschis în aceşti pereţi uluitori rute dificile de alpinism clasic, care sunt şi astăzi urcate de alpinişti veniţi din toată lumea.

Durata traseu: 3-4 ore

Dificultate: uşor

Ne întoarcem la refugiul Auronzo, ne îmbarcăm în maşini şi ne îndreptăm către hotel. Cazare la hotel în Italia, zona Carbonin.

Ziua 6 (13 iulie):Carbonin-Cortina d'Ampezzo-Nagykanisza

Servim micul dejun la hotel iar apoi ne deplasăm către Cortina d’ Ampezzo, unde vom aborda o alta rută de via ferrata, de dificultate uşoară spre medie, aşa încât imediat după prânz să putem să ne îndreptăm către cazarea din Ungaria.

Durata: 3-4 ore

Dificultate: uşor spre mediu

Pentu doritori se poate organiza o tură de mountainbike în această zonă spectaculoasă, urmând să închiriem pentru câteva ore câte o bicicletă şi să parcurgem una din rutele din zona.

După-amiaza ne vom îndrepta către România, urmând ruta prin Austria-Slovenia-Ungaria. Vom înnopta la pensiune în Ungaria, zona Nagykanisza. Cazare la pensiune în Nagykanisza.

Ziua 7 (14 iulie):Nagykanisza-Bucureşti

Ne trezim devreme, servim micul dejun şi apoi ne îndreptăm către România, prin Vama Nădlac. 


[/wptab]

[wptab name=’Tarif/Servicii incluse/Servicii neincluse’]

Tarif: 700 euro/persoană

Tarifele sunt valabile pentru grup de minim 6 persoane.

Servicii incluse:

 • 2 nopţi cazare cu mic dejun la pensiune în Nagykanisza-Ungaria
 • 4 nopţi cazare cu mic dejun la hotel în zona Carbonin-Italia
 • servicii de ghidaj montan (2 ghizi)

Servicii neincluse:

 • transportul (vă vom sprijini pentru  grupare pe maşini pentru reducerea cheltuielilor de transport)
 • mesele nespecificate la Servicii incluse
 • băuturi alcoolice şi nealcoolice
 • bilete de intrare în Parcul Naţional Tre Cime di Lavaredo.

Echipament necesar:

 • kit de via ferrata: ham de alpinism, 2 anouri, carabinere, cască de alpinism, mănuşi de protecţie (setul de lonje elastice specific pentru via ferrata se poate inchiria local)
 • bocanci de vară
 • rucsac de tură de 1 zi, cca 30-35 litri
 • echipament personal: tricouri, bluze de corp, polar, ciorapi, şapcă/pălărie
 • cremă solară FPS 50
 • ochelari de soare
 • lanterna frontală
 • trusă medicală personală

[/wptab]

[wptab name=’Rezervare’]
[vfb id=9][/wptab]
[end_wptabset]