fbpx

Samothraki-Insula Misterelor

Samothraki-Insula Misterelor

Samothraki este un munte, ce pare să fie, din greșeală  înconjurat de apă. Frumusețea acestei insule nu este dată de plajele ei mirifice, ci de râuri și cascade iar delicatesele culinare nu sunt fructele de mare ci brânza telemea și carnea de capră.

Samothraki se află în zona nord-estică a Mării Egee, fiind așezată la întâlnirea dintre aceasta și Marea Traciei, la 32 de mile navale de Alexandroupoli.

Insula a devenit cunoscută în întreaga lume după descoperirea și expunerea la Muzeul Louvre a statuii Niki din Samothraki , dar și în urma descoperirii vestigiilor care așează insula pe harta antichitătii, ca centru religios panelenic.

Niki din Samothraki
Niki din Samothraki

O particularitate a insulei este combinația de natură sălbatică, virgină, pantele abrupte ale muntelui, vegetația bogată, pădurile de castani dar și apele învolburate, cascadele precum  și plajele de aici. Este de asemenea fascinant de privit modul în care pădurile coboară până în mare.

Portul, dar si centrul vieții de zi cu zi al insulei este Kamariotissa. Aici se gasesc restaurante, taverne, tot de aici se poate rezerva cazare la hotelurile și pensiunile de pe insulă. Cam 5 km înspre interiorul insulei, se afla capitala, ce poartă numele de Chora sau Castelul ori Samotrace. Chora pare un sătuc hotărât să escaladeze pantele muntelui, cu casele sale tradiționale și aleile înguste.

Priveliștea exceptională asupra regiunii pe care o oferă Muntele Saos face să merite o zi de hiking pe Vârful Feggari, 1611m.

 

Misterele Cabeiri

Insula Samothraki este cunoscută de lumea greacă în perioada clasică, precum și de către romani, mai târziu, pentru Cultul Marilor Zei, cult ce include Mistere egale ca importanță cu cele din Eleusis.

Originea acestor Mistere datează din perioada preelenică. In anul 650 I.H. în momentul colonizării de către Greci a insulei,  elemente de cult preelenice și elenice  se îmbină, pentru a da naștere ritualurilor desfășurate aici. Cele mai importante asemenea ritualuri Tracice, pentru desfășurarea cărora există dovezi arheologice în Paleopolis (orașul vechi din Samothraki – azi sit arheologic) sunt cele ale zeilor Axiocersa ori Axierus (Mama-Pamânt ori Demetra la Greci) și sotul ei Cadmilus ori Casmilus (Hermes); Cabeifi, protectorii mării și ai comercianților; Hades și Persefona, sub numele lor preelenice Axiocersus si Axiocersa.

Turism

Muzeul de Arheologie din Paleopoli care prezintă vizitatorilor descoperirile excavarilor efectuate pe insula merită să fie vizitat, precum și Muzeul Popular din Chora, care este o mărturie a moștenirii culturale a insulei. Un alt punct de interes este Biserica Adormirii Maicii Domnului (Koimisi tis Theotokou) construita în 1875, în interiorul căreia se afla craniile celor Cinci Sfinti Martori din Samothraki.

Hoteluri, vile și camere de închiriat se găsesc cu destul de mare ușurință pe insula, fie în Kamariotissa, fie în Therma si Palaiopoli, în Chora sau în Kariotes, însă există și spațiu amenajat pentru camping la foarte mică distanță de Therma.

Insula are mai multe plaje accesibile cu mașina dar are și plaje, în partea de nord, unde se ajunge doar cu barca. Plajele sunt în cea mai mare parte acoperite cu pietriș,  iar la intrarea în apă se găsesc pietre rotunde și alunecoase. Cel putin aceasta este situația la plaja Kipos.

Plaja Pahia Ammos (Nisip Gras) este puțin mai primitoare. Așa cum îi spune și numele, aceasta este acoperită cu un nisip cu granulație mare, făcând-o cea mai „prietenoasa” plajă cu turiștii.

Unele dintre produsele bine cunoscute ale acestei insule sunt măslinele, uleiul de masline, telemeaua și carnea de capră precum și mierea. Chora mai este cunoscută și pentru nucile sale dar și pentru delicioasele conserve de caise.

Fiecare zi este o noua experiență și o nouă aventură pentru turistul aflat în vacanță, în masura în care, în fiecare zi descoperă nenumărate dintre frumusețile insulei:  „Vechile Vathras” în Therma, cascadele de la Fonias (Ucigașul), așezarea tradițională din ChoraFortăreața Gatilouzi, spatiul mistic de la situl Arheologic din Paleopolis si impresionantele plaje dintre care amintim doar Pahia Ammos si Kipos sau muntele Saos, ideal pentru trekking.

Samothraki este locul în care artizanii te primesc în atelierul lor în miez de noapte, dacă nu au terminat încă munca, locul în care proprietarii de restaurant stau la povești cu clienții, la un pahar de vin, locul în care prezența a 12 politiști înseamnă dublarea forțelor de ordine, locul în care de Crăciun se aud “colinde” raggae și în care vara se organizează tabăra de Capoeira.