Expediţie în Caucaz–Vf. Elbrus, 11 zile

Program organizat în parteneriat cu Summits’ Experts

Perioada: 5 august – 15 august 2016

[wptab name=’Informatii Generale’]

Elbrus este cel mai înalt vârf din Europa, făcând parte din „Seven Summits”. Este un vulcan stins, care a avut ultima erupţie în urmă cu 2000 de ani iar în craterul căruia (300-400 m în diametru) s-a acumulat gheaţă şi zăpadă.

Elbrus are doua vârfuri: „Vârful de Est” (5642 m) si „Vârful de Vest” (5621 m), şaua dintre ele aflându-se la 5416 m.

[/wptab]

[wptab name=’Program turistic’]

Zilele 1/2 (5/6 august): Bucuresti-Mineralnye Vody-Valea Baksan

Întâlnire cu ghidul dumneavoastră în aeroportul internaţional Bucureşti Otopeni la ora 10:15 pentru îmbarcare pe zborul 760 al companiei Pegasus Airlines cu destinaţia Mineralnye Vody, cu plecare la ora 12:15. Sosim în Istanbul la ora 13:40, unde vom avea escală 9h25’. Vizităm Moscheea Albastră– una din principalele atracţii din Istanbul, fiind singura moschee din Turcia cu şase minarete şi Biserica Sfânta Sofia.

Decolăm la ora 23:05, cu zborul 790 şi ajungem la ora 01:15, pe 06.08, pe aeroportul Mineralnye Vody, aeroportul cel mai apropiat de Elbrus – „Acoperişul Europei”. Efectuăm transferul de la aeroport la pensiunea de pe Valea Baksan unde ne vom caza.

Valea Baksan (2300 m) este zona optimă de ascensiune spre Vf. Elbrus, urmând ruta sudică. Cazare la pensiune pe Valea Baksan.

Ziua 3 (7 august): Valea Baksan-Azau-Valea Baksan

După micul dejun, începem programul de aclimatizare. Aclimatizarea este unul din „secretele” ascensiunii reuşite pe Elbrus, de aceea vom acorda o importanţă deosebită acestui proces. Vom urca la altitudinea de 3200-3400 m, pe înălţimile din zona Azau, pentru a da posibilitatea organismului sa reacţioneze în mod eficient la efectele altitudinii.

În această după-amiază vom face o ultimă verificare şi pregătire a echipamentului şi totodată aprovizionarea cu alimentele necesare în următoarele zile. Cazare la pensiune pe Valea Baksan.

Ziua 4 (8 august):Valea Baksan-Garabashi

După micul dejun vom urca cu instalaţiile de cablu până la altitudinea de 3800m, la staţia finală denumită Garabashi („La Butoaie”). În după-amiaza acestei zile vom continua procesul de aclimatizare şi vom urca la circa 4200 m în zona refugiilor de la Priut, unde vom lăsa o parte din echipamentul necesar în zilele următoare. Ne vom întoarce la Garabashi pentru cină şi cazare în paturi individuale.

Ziua 5 (9 august):Garabashi-Priut-Garabashi

În cursul acestei dimineţi urcăm la refugiul din zona Priut (4200-4300 m). Vom continua procesul de aclimatizare cu ascensiunea în zona stâncilor Pastukhov (4300-4800 m), cu recunoaşterea traseului şi înţelegerea muntelui şi a încercărilor pe care va trebui să le depăşim în zilele ce urmează. Ne vom întoarce la Garabashi pentru cină şi cazare în paturi individuale.

Ziua 6 (10 august):Garabashi-Priut

În această zi urcăm în tabăra superioară, la refugiul Priut (4250 m). Vom urca şi ne vom familiariza cu traseul pe care îl vom aborda în ziua vârfului. Cină şi cazare în paturi individuale, la refugiul Priut. (Refugiul oferă turiştilor sala de mese dotată cu sobă, gaz şi apă unde putem prepara ceaiul şi hrana adusă de jos.)

Ziua 7 (11 august):Priut

Astăzi vom face o ascensiune uşoară, obiectivul acestei zile este să pregătim optim organismul pentru încercarea din ziua următoare. Vom face o ultimă verificare a echipamentului şi, foarte important, în această seară pregătim hrana şi ceaiul. Cină şi cazare în paturi individuale, la refugiul Priut.

Ziua 8 (12 august): Ziua Vârfului-Elbrus !

Astăzi este ziua în care urcăm pe cel mai înalt vârf al Europei – Elbrus! Dimineaţa vom pleca înainte de răsăritul soarelui şi, în funcţie de pregătirea fizică şi condiţiile meteo vom ajunge pe vârf dupa circa 6-8 ore de ascensiune. După fotografiile pe vârf, ne pregătim de coborâre la refugiul Priut (cca. 4-6 ore). Cină şi cazare în paturi individuale, la refugiul Priut.

individuale, la refugiul Priut.

Ziua 9 (13 august): Priut-Valea Baksan

Astăzi vom coborî la staţia superioară a telescaunului şi de aici cu instalaţiile pe cablu la pensiunea de pe Valea Baksan unde ne vom putem bucura de o binemeritată relaxare. Cazare la pensiune pe Valea Baksan. Aceasta este şi zi de rezervă pentru ascensiunea vârfului în cazul în care aceasta nu a fost posibilă în ziua a 8-a.

Ziua 10 (14 august): Valea Baksan-Nalchik

După micul dejun, părăsim Valea Baksan şi ne îndreptam cu microbuzul către valea Chegem, unde vijeliosul râu de munte a săpat în stâncile Caucazului un excepţional canion. Pe lângă minunatele privelişti vom putea admira şi achiziţiona obiecte de artizanat din această zonă dar şi obiecte tradiţionale specific bărbăteşti din zona Caucazului de nord (Kindjal). Opţional vă recomandăm să serviţi aici o masă tradiţională (Saslik – frigărui de berbecuţ). După masă vizităm Nalchik – capital regiunii, un oraş cu arhitectură impresionantă şi cu o viaţă de noapte dinamică. Cazare la pensiune în zona Nalchik.

Aceasta este şi zi de rezervă pentru ascensiunea vârfului în cazul în care aceasta nu a fost posibilă în zilele anterioare. În cazul în care ascensiunea vârfului se va face în această zi, cazarea va fi la pensiune pe Valea Baksan.

În cursul serii (aprox. ora 23) efectuăm transferul cu microbuzul spre aeroportul Mineralnye Vody pentruzborul companiei Pegasus Airlines spre Bucureşti.

Ziua 11 (15 august): Întoarcerea acasă, zbor spre Bucureşti

Îmbarcare la ora 3:15 pe zborul 791 al companiei Pegasus Airlines. Ajungem la ora 5:30 la Istanbul şi la ora 10:05 decolăm spre Bucureşti, cu zborul 761. Sosim în Bucureşti la ora 11:35.


[/wptab]

[wptab name=’Tarif si detalii’] 1600 usd/persoană

Tariful este valabil pentru minim 6 persoane inscrise.

 

Servicii incluse

 • Bilet de avion pe ruta Bucureşti – Mineralnye Vody– Bucureşti, compania Pegasus Airlines
 • Taxe de aeroport
 • Transfer aeroport–pensiune Valea Baksan–aeroport
 • Transfer pensiune – staţia de telecabină Azau –pensiune Valea Baksan
 • Transfer pensiune Valea Baksan – ValeaChegem – Nalchik
 • Transfer pensiunezona Nalchik – aeroport MineralnyeVody
 • Transport cu instalaţiile pe cablu (zilele 4 şi 9)
 • 9 nopţi cazare astfel:
  • 3 nopti cazare cu mic dejun la pensiune pe Valea Baksan, în camere duble/triple
  • 2 nopţi cazare cu cină la refugiul Garabashi
  • 3 nopţi cazare cu cină la refugiul Priut
  • 1 cazare la pensiune în zona Nalchik
 • Obţinerea vizei şi a documentelor pentru călătorie în Federaţia Rusă (75 usd)
 • Invitaţie de călătorie pe teritoriul Federaţiei Ruse (necesară pentru viză), 50 usd
 • Taxa de intrare în Parcul Naţional Elbrus
 • Însoţitor de grup român – ghid montan autorizat, cu mai multe ascensiuni reuşite pe vârful Elbrus

Servicii neincluse

 • Mesele (in afara celor specificate in program)
 • Asigurarea medicala şi storno
 • Biletele de intrare la obiectivele turistice
 • Echipamentul

Echipament necesar

Echipamentul necesar: bocanci, pantalonişihanorac de goretex, mănuşi, căciulă, cagulă, rucsac mare (70-80l), rucsac de tură (30-35l), coltari, piolet, casca, ham si bete de trekking, termos (1 litru), trusă medicală. Turiştii care nu vor fi echipaţi corespunzător nu vor fi acceptaţi la această expediţie.

Acte necesare

Acte necesare pentru participarea la expediţie: paşaport valabil minim 6 luni de la data întoarcerii în România, adeverinţă medicală în care să fie specificat „apt pentru expediţie montană Elbrus, 5642 m”


[/wptab]

[wptab name=’Rezervare’]
[vfb id=4][/wptab]
[end_wptabset]