Fes

Ascensiune pe Vârful Toubkal – Maroc, observații astronomice în deșert

de la 644,00 

Perioada: 17 – 23 septembrie 2017

De ce să alegi programul Neotour Braşov:

 • pentru că avem experienţa mai multor ascensi reuşite pe Toubkal, ultima chiar în martie 2017
 • Pentru programul de star-gazing în deșert, o experiență unică pe care nu o veți găsi în oferta nici unei alte agenții de turism din România
 • Oferim cele mai bune cazări în Maroc (dovada o reprezintă mărturiile turiştilor noştri)
 • Ghid român pentru minim 4 persoane, dar şi ghid local marocan care va însoţi grupul pe tot circuitul.
 • Excursia în deşert inclusă în tarif

Marocul este o lume aparte, care surprinde atât prin diversitatea peisajelor cât și prin cultura bogată și generozitatea oamenilor. Acestă expediție în Maroc vă propune un program de ascensiune pe cel mai înalt vârf din Munţii Atlas, Jebel Toubkal-4167 m, iar în partea a doua veţi trăi o experienţă unică descoperind Sahara şi stilul de viaţă berber.

 • Reviews 0 Reviews
  0/5
 • Gen de peisaj Tip de vacanță
  Circuit ghidat, Hiking, Trekking
 • Nivel Moderat
  3/8
 • Mărime grup Grup mic
  10
Pe scurt despre Ascensiune pe Vârful Toubkal – Maroc, observații astronomice în deșert.

Marocul este o lume aparte, care surprinde atât prin diversitatea peisajelor cât și prin cultura bogată și generozitatea oamenilor. Acestă expediție în Maroc vă propune un program de ascensiune pe cel mai înalt vârf din Munţii Atlas, Jebel Toubkal-4167 m, iar în partea a doua veţi trăi o experienţă unică descoperind Sahara şi stilul de viaţă berber.

 

Servicii incluse și neincluse
Servicii incluseServicii incluse în tarif.

• Transfer aeroport Marrakech-hotel-aeroport Marrakech
• Transfer cu microbuzul Marrakech-Imlil-Ourzazate – M’hamid – Marrakech
• 2 nopţi cazare cu mic dejun în riad în Marrakech
• Prânzul în ziua a 2-a
• 1 noapte cazare cu demipensiune (mic dejun şi cină) la riad în Imlil
• 1 noapte cazare cu pensiune completă (mic dejun, prânz şi cină) la Refugiul Toubkal
• 1 noapte cazare cu cină la corturi berbere în deşert
• 1 noapte cazare cu demipensiune (mic dejun şi cină) la riad în Ouarzazate
• Plimbare cu cămilele în ziua a 5-a şi a 6-a
• Tur de oraş Marrakech în ziua a 7-a (se va efectua în funcţie de orarul de zbor)
• Catârii pentru bagaje şi muletierii
• Ghid marocan vorbitor de limba engleză
• Însoţitor român de grup – ghid montan autorizat

Servicii neincluseServicii neincluse în tarif.
 • Bilet de avion Bucureşti – Marrakech – Bucureşti
 • Mesele nespecificate la Servicii incluse
 • Băuturile alcoolice şi nealcoolice
 • Bilete de intrare la obiectivele vizitate în Marrakech
 • Bacşişuri (aprox. 40 euro/persoană)
 • Asigurarea medicală şi storno.
 1. Ziua 1 București - Marrakech

  Întâlnire cu ghidul în aeroportul Otopeni pentru îmbarcare pe zborul spre Marrakech. Survolând Marrakech-ul vom înțelege de ce este supranumit „Oraşul roşu”. Sosim în Marrakech şi efectuăm transferul spre riad-ul unde ne vom caza. Petrecem restul zilei vizitând piața Djema el-Fna. Vom lua cina într-unul din numeroasele restaurante de lângă piață. Cazare în riad în Marrakech.

  * Riad – casă sau palat tradițional marocan (al familiilor bogate) cu o curte interioară. Curtea interioară permitea mai multă intimitate in viața familiei, dar în același timp oferea adăpost împotriva intemperiilor. O parte din aceste riad-uri au fost transformate în hoteluri.

 2. Ziua 2 Marrakech – Imlil – Sidi Chamharouch – Refugiul Toubkal

  După micul dejun plecăm cu microbuzul spre Imlil – un sat berber situat la cca. 65 km sud de Marrakech. Aici ne vom întâlni cu muletierii. Vom face o plimbare prin satele berbere alături de un ghid montan experimentat, pentru a ajunge la Sidi Chamharouch (2500 m), unde vom face pauză de masă. Continuăm spre refugiul Toubkal (3200 m) unde vom servi un pahar de ceai de mentă şi vom putea face un duş fierbinte, care ne va ajuta sa ne împrospătăm forțele pentru ascensiunea pe vârful Toubkal. La cină vom servi o mâncare tradiţională marocană. Cazare şi cină la refugiul Toubkal.
  Timpul total de hiking astăzi: aprox. 6 ore.

 3. Ziua 3 Refugiul Toubkal – Vârful Toubkal – Refugiul Toubkal

  Ne vom trezi la ora 3:00 pentru a servi micul dejun şi vom începe ascensiunea la ora 4:00-4:30 am. După un urcuş de 4-5 ore vom putea admira o frumoasă panoramă a Munţilor Atlas, a satelor şi a văilor berbere. Ajunşi pe vârful Toubkal, vom face o pauză de 45 de minute pentru fotografii şi pentru odihnă. Ne reîntoarcem la refugiul Toubkal (aprox. 3 ore) unde suntem aşteptaţi cu prânzul. După binemeritatul prânz, coborâm spre Imlil (4-5 ore) unde ne odihnim și luăm cina. Cazare şi cină la riad în Imlil.

 4. Ziua 4 Imlil – Tichka pass (2260m) – kasbaha abandonată Telouet – Valea Ounila – Ait Ben Hadou – Ouarzazat

  Luăm micul dejun în jurul orei 8:00 și începem drumul cu mașina spre Sahara. Vom travera mai întâi Pasul Tizi n’Tichka (2260 m) din Munții Atlas. Vom trece prin multe sate berbere și vom avea șansa să vedem oaze pe marginea puținelor râuri dar și dealuri golașe pe care zărim câteva kasbah(precum Telouet și Ait Ben Hadou)După prânz continuăm drumul spre Ouarzazat, unde, opțional, putem vizita studioul de film unde s-au filmat scenele din „Lawrence of Arabia” sau „Game of Thrones”. Cazare şi cină la riad în Cheile Dades.

  Kasbah semnifica „medina”, centrul unui oraș sau o fortăreață. Era folosită drept rezidență de liderii comunităților, dar și pe post de adăpost când orașul era supus unor atacuri. O kasbah are de obicei ziduri înalte și nu are ferestre. Uneori, era construită pe dealuri pentru a facilita apărarea. Construirea unei kasbah era un semn de bogăție a familiilor din orașul respectiv. Când a început colonizarea, în Maroc și Algeria se regăseau un număr mare de kasbah, care s-au păstrat pentru mai mult de 100 de ani.

 5. Ziua 5 Ouarzazat – Valea Draa – Zagora – Tamgrout – Dunele de nisip din M'hamid - Observaţii astronomice în deşert

  După micul dejun la riadul nostru din Ouarzazat, ne îmbarcăm în mașină către M’hamid, ultimul sat înainte de dunele de nisip. De aici începe caravana noastră pe cămile. Vom parcuge dunele deșertului Sahara călare pe cămile. <strong>Vom traversa o zonă a deșertului cu totul aparte, situată în afara circuitelor turistice obișnuite. Vom parcurge dunele deșertului Sahara călare pe cămile. In timpul drumeției pe cămile vom putea admira apusul peste dunele de nisip, oprindu-ne pentru a face fotografii înainte de a ajunge la tabăra noastră de corturi berbere, din oază.

  După câteva ore ne vom opri la locul de tabără unde vom lua cina și ne vom pregăti pentru o noapte de neuitat. Suntem în Sahara, nopțile sunt reci, așadar ne pregătim cu haine groase și ceai cald și vom aştepta ca noaptea să se instaleze pe deplin şi ochii noştri să se adapteze la întuneric. Suntem într-o zonă a deşertului special aleasă, unde luminile artificiale lipsesc în totalitate. Cele mai strălucitoare stele de pe cer au nume proprii iar acestea, în proporţie covârşitoare sunt de origine arabă, ele fiind regăsite ca atare în astronomia modernă. Ghizii noştri arabi vor fi probabil foarte uimiti când vor auzi denumiri arabe pronunţate de turişti europeni. Vom vedea stelele Altair, Vega şi Deneb care formează triunghiul de vară, planetele Jupiter si Saturn, constelatii ca Ophiucus, Hercule, Cassiopeia, Serpens, dar şi cel mai îndepărtat obiect astronomic vizibil cu ochiul liber Galaxia Andromeda aflată la 2.5 milioane ani lumină şii multe ale minuni ale cerului.

  Noaptea noastră în Sahara va fi luminată apoi de focul în jurul căruia ne vom strânge cu toţii la invitaţia ghizilor, care au pregătit pentru noi un program cu muzică tradiţională berberă.

  Cazare şi cină în corturi berbere în deşert.

 6. Ziua 6 Deșertul M'hamid - Tamgrout - Zagora - Ouarzazat - Marrakech (450 km)

  După ce am admirat stelele ne vom trezi devreme pentru a admira răsăritul. Știm că poate vor fi puține ore de somn, dar priveliștea soarelui răsărind dintre dunele de nisip este un spectacol ce nu poate fi ratat pentru nici un motiv!

  După ce am văzut răsăritul, la ora 8:00 luăm micul dejun şi cel târziu la ora 9:00 vom pleca cu mașina spre Marrakesh, trecând prin Tamgrout, satul cunoscut pentru biblioteca foarte veche de aici și pentru olăritul tradițional. Vom lua masa de prânz la Tamnougalt, lângă satul Agdez. Vom continua drumul nostru spre Marrakech trecând prin pasul Tiz-n-Tichka (2260 m).
  Ajungem în Marrakech aprox. la ora 17:30. Ne va rămâne puțin timp de explorat orașul, dar vom putea admira Djmaa el Fnaa sub luminile serii.

  Ajungem în Marrakech unde vom putea admira piaţa Djemaa el-Fna sub luminile serii. Cazare în riad în Marrakech.

 7. Ziua 7 Marrakech, plecare spre casă

  După micul dejun vizităm Marrakech, cu ghid local. Vom vizita cele mai importante obiective şi monumente istorice dar și souk-urile.

  Vom părăsi această lume fantastică pentru a ne întoarce acasă. Dar știm că vom reveni cu siguranță în Maroc, pentru alte expediţii.
  *Souk: piaţă tradiţională berberă

Hoteluri, riaduri, refugiul alpin Toubkal, corturi berbere

Ne putem mândri cu calitatea cazărilor în Maroc. Vom dormi la hoteluri și riad-uri de bună calitate, iar în timpul ascensiunii pe munte vom dormi o noapte în Refugiul Toubkal.

cazare marrakech
Cazare în Marrakech

 

cazare Imlil
cazare Imlil

 

Riad – casă sau palat tradițional marocan (al familiilor bogate) cu o curte interioară. Curtea interioară permitea mai multă intimitate in viața familiei, dar în același timp oferea adăpost împotriva intemperiilor. O parte din aceste riad-uri au fost transformate în hoteluri.

Servicii incluse și neincluse
Hoteluri, riaduri, refugiul alpin Toubkal, corturi berbereToate cazarile sunt incluse in pret

Toate cazările sunt incluse în preț, inclusiv cazarea pe munte și campingul în deșert în marile corturi berbere.

Riad in Imlil

Băuturile nu sunt incluse în preț la cazare

Aceasta expediţie se organizează pentru grup minim de 4 persoane, care vor fi însoțite de ghid român.
Plecarea este garantată. Numărul persoanelor înscrise până în 27.02: 7.

Din România nu există zbor direct spre Marrakech. Companiile de linie zboară spre Marrakech cu 1-2 escale. Există compania low cost Ryanair care zboară spre Marrakech cu conexiuni din România în Milano, Madrid, Dusseldorf, etc.

Vom sta în riad-uri de cea mai bună calitate, cazare în camere duble/triple. In timpul ascensiunii pe munte vom dormi o noapte în Refugiul Toubkal.
Riad – casă sau palat tradițional marocan (al familiilor bogate) cu o curte interioară. Curtea interioară permitea mai multă intimitate în viața familiei, dar în același timp oferea adăpost împotriva intemperiilor. O parte din aceste riad-uri au fost transformate în hoteluri.

• Echipament de altitudine, geacă şi pantaloni de goretex
• Bocanci de altitudine, categorie mai uşoară însă cu talpa rigidă
• Colţari potriviţi pentru bocancii specificaţi
• Ciorapi tehnici
• Echipament personal obişnuit:tricouri,polar,ciorapi,căciulă,mănuşi
• Piolet
• Beţe telescopice
• Sac dormit(uşor), temperatura de confort 0°C
• Rucsac mare(70-80 litri) pentru catâri (sau duffel bag)
• Rucsac de tură, cca 30-35 litri
• Parazăpezi
• Cremă de soare FPS 50
• Ochelari de soare
• Lanterna frontală
• Trusa medicală personală

Pentru ziua în deşert: îmbrăcăminte obişnuită, vom ţine însă cont de faptul că noaptea temperatura este în jur de 10°C.

Expediţia se organizează de două ori pe an, primăvara (martie) şi toamna (septembrie), acestea fiind perioadele cele mai potrivite.

– mesele neincluse în program (10-15 euro/masă)
– la mese nu sunt incluse băuturi (se oferă doar apă); tarif informativ, 1,5l de suc (coca-cola, fanta, etc): 1,5 eur; 1,5 l apă: 1 euro. În supermarket se găsesc şi băuturi alcoolice (o doza de 0,5 l de bere locală aprox.2 eur, o sticla de vin: 9 euro)
– biletele de intrare (Ai ben Haddou~2 euro, Bahia Palace~1 euro, Mormintele Saadiene ~ 1 euro)
– bacşisurile (40 euro) se vor împărţi şoferului şi ghidului marocan care ne vor însoţi pe tot circuitul,persoanelor care însoţesc catârii şi ghizilor suplimentari pe munte, persoanelor care însoţesc caravana de cămile în deşert.

Marocul este o țară musulmană. Deși una dintre cele mai „deschise” țări musulmane, există câteva reguli pe care ar fi bine să le respectăm. Femeile vor avea părul și pielea acoperită; vă recomandăm să aveți  o eșarfă sau un șal subțire, iar hainele nu trebuie sa fie provocatoare; bărbații nu vor purta pantaloni  scurți însă se admite tricoul cu mânecă scurtă.

 Jebel Toubkal, la 4167 m ai săi, este cel mai înalt vârf al Africii de Nord. Nefiind foarte tehnic, necesită totuși o condiție fizică bună și ceva experiență în ture de iarnă. Începând de la refugiul Toubkal ascensiunea se face în condiții de zăpadă și uneori gheață, de aceea se va merge la colțari și piolet. Cel mai bine este să ne sunați, vom vorbi direct și vom vedea dacă această tură vi se potrivește.

Overall Rating
0/5

LEAVE YOUR COMMENT